Is je hertenvlees soms iets taai? Dat zal je niet gebeuren als je de onderstaande truc gebruikt! Hertenvlees kun je altijd lekker mals en sappig bereiden! Met deze Teriyaki roerbakschotel is dit ‘een eitje’.
Het geheim van een malse Teriyaki roerbakschotel van hertenvlees?
De truc is om het vlees aan beide kanten even goed plat te slaan!
Snijd het vlees dan, tegen de nerf in, heel dun – minder dan een halve centimeter. Als het vlees licht bevroren is, zal het makkelijker snijden. Je hebt ook een vlijmscherp filet mes nodig, dus gebruik geen dik koksmes want dan kun je de plakjes niet dun genoeg snijden is mijn ervaring.
Vervolgens marineer ik de plakjes hertenvlees minstens 2 uur in de teriyakisaus. 2 uur in de marinade vind ik persoonlijk aan de korte kant – mijn advies is: hoe langer hoe beter. Gebruik ook genoeg knoflook en gember in je marinade! Het voegt een geweldige smaak toe!
Ik gebruik graag een wok voor een roerbakschotel, maar je kunt uiteraard ook gewoon een braadpan gebruiken.
Ingrediënten
• 750 gram hertenrugfilet of hertenbraadstuk.
Voor de marinade
• 1/2 kopje bruine suiker
• 1/2 kopje sojasaus
• 1/2 kopje bakolie
• 1 eetlepel geraspte verse gember
• 1 eetlepel fijngehakte knoflook
Voor roerbakschotel
• 1/2 pond verse sperziebonen
• 1/2 grote rode peper, in dunne plakjes gesneden
• 1/2 grote gele paprika, in dunne plakjes gesneden
• 2 theelepels maïzena
• 1 eetlepel bakolie
Bereiding
Stap 1
Verwijder het hertenvlees van zilvervlies en vet en sla het vlees aan beide kanten plat met bijvoorbeeld een vleeshamer.
Stap 2
Snijd het vlees, tegen de nerf in, heel dun. Minder dan een halve centimeter. (Werkt makkelijker als het hertenvlees licht bevroren is).
Stap 3
Meng de ingrediënten voor de marinade en meng het met de gesneden hertenvlees. Je kunt het een nacht in de koelkast zetten, maar als je minder tijd hebt, laat het dan minimaal 2 uur intrekken. Als het hertenvlees bevroren is hoef je het niet in de koelkast te zetten – tenzij het erg warm is buiten.
Stap 4
Giet in een grote braadpan of wok ongeveer een eetlepel olie en zet dit op hoog vuur.
Stap 5
Haal het hertenvlees uit de marinade en bewaar de achtergebleven marinade. Bak vervolgens het hertenvlees voor slechts een paar seconden. Draai om en bak de andere voor nog een paar seconden. Het duurt nog geen minuut om beide kanten te bakken. Het hertenvlees moet het in het midden nog lekker rosé zijn.
Stap 6
Haal het vlees uit de pan en leg het op keukenpapier. Roerbak nu de sperziebonen. Ze zullen ongeveer 5 minuten nodig hebben om knapperig gaar te worden. Haal de sperziebonen uit de pan.
Stap 7
Roerbak vervolgens de rode peper en de paprika’s. Ze zullen slechts 1 minuut nodig hebben om knapperig gaar te worden. Als ze lekker knapperig zijn haal je het uit de pan.
Stap 8
Verwijder de olie die nog in de wok zit en zet het vuur laag. Giet de overige marinade in de pan en voeg de maïzena toe.
Stap 9
Kook het tot de deze saus een mooie donkerbruine kleur krijgt. Gebruik, indien nodig, een garde om klontjes maïzena te verwijderen.
Stap 10
Doe het hertenvlees en de groenten weer in de wok en schep alles goed om op middelhoog vuur.
Serveer deze heerlijke Teriyaki roerbakschotel met rijst.
(mijn voorkeur is Jasmijnrijst)
Eet smakkelijk,
Ruud Geerligs.
–
In totaal voor de voorbereiding en het koken zo’n half uurtje.
Dit gerecht is voor zo’n 8 personen – uiteraard makkelijk aan te passen.
Voor het puurste hertenvlees ben je bij ons aan het juiste adres.