De bladeren beginnen de mooie tinten rood, oranje en geel te krijgen en het landschap is gehuld in mist en nevel. Dan krijg ik zin in een, vol van smaak, hertenstoofpotje van verse hertenstoofvlees.
Verse hertenstoofvlees in een zachte marinade gevolgd door een lange, langzame bereiding zorgt voor een heerlijke maaltijd met een zachte textuur.
Ik gebruik braambessenazijn (of je kunt pruimazijn toevoegen) om precies de juiste hoeveelheid zoetigheid en zachte geur toe te voegen.
Door de toevoeging van een beetje piment en wat foelie zorgt voor een ‘exotische’ bite bij deze hertenstoofpot.
Ingrediënten – Om het hertenstoofvlees te marineren
• 500 g verse hertenstoofvlees
• 2 tenen knoflook, gepeld en in de lengte doormidden gesneden
• verse rozemarijn, paar kleine takjes
• theelepel gemalen piment
• zwarte peper, versgemalen
• 2 el braambessen- of pruimenazijn
• 1 el extra koolzaadolie (van eerste persing)
Ingrediënten – Voor de braadpan
• 1el koolzaadolie (van eerste persing)
• half middelgrote ui, fijngesneden
• 1 middelgrote wortel, geschild en in blokjes gesneden
• 1 selderijstokje, fijngesneden
• kwart theelepel gemalen foelie
• 1 laurierblad
• 125 ml rode wijn
• 200 ml bouillon of runderbouillon
• 1 theelepel korenbloem gemengd met een beetje koud water (optioneel)
• klein beetje boter
• 6 sjalotten
• 5 (chantenay) wortelen, in de lengte gehalveerd
Bereiding
Leg het verse hertenstoofvlees in een kom en voeg de knoflook, rozemarijn, piment, gemalen zwarte peper, bramenazijn en koolzaadolie toe. Meng goed, bedek de kom met wat huishoudfolie en laat de marinade 1 – 2 uur intrekken.
Verwarm in een braadpan een eetlepel koolzaadolie en voeg de ui, wortel en selderij toe en bak deze zachtjes tot ze zacht en doorschijnend zijn. Roer de foelie erdoor en voeg het laurierblad toe en laat nog een minuut doorkoken. Zet het vuur uit.
Verhit nu de koekenpan tot het heet is en haal het verse hertenstoofvlees uit de marinade en leg deze in de pan. Bak het vlees snel tot het aan alle kanten geschroeid is. Breng het vlees over in de braadpan, samen met de gekookte uien, wortelen en selderij.
Met de koekenpan nog op het vuur – voeg hierin nu de wijn en laat dit koken terwijl je alle stukjes van de bodem van de pan afschraapt. Voeg het overige marinade mengsel (inclusief de knoflook, kruiden en specerijen) een minuutje toe en breng het samen met bouillon over in de braadpan met het hertenvlees.
Zet de braadpan terug op het vuur en roer het mengsel door elkaar en laat het lekker laat sudderen. Zet het vuur lager zodat het mengsel nauwelijks kookt. Laat het gedurende 2 uur, afgesloten met een deksel, zachtjes pruttellen tot het hertenvlees zacht en mals is. Voeg eventueel naar smaak wat peper en zout toe. U kunt de braadpan ook in de oven plaatsen op 140 graden.
Je kunt het geheel wat verdikken door een theelepel korenbloem te combineren met een beetje koud water in een kleine kom. Voeg een beetje per keer toe aan de braadpan en roer het geheel door elkaar en laat het sap een beetje indikken.
Sjalotjes en worteltjes
Bereidt de sjalotjes en worteltjes 30 minuten voor de stoofpot klaar is.
Breng een pan met water aan de kook en doe de ongeschilde sjalotten en wortelen erin. Laat sudderen tot de wortelen net gaar zijn. Je kunt dit controleren door het puntje van een scherp mes in een wortel te steken.
Laat de sjalotten en wortelen uitlekken en laat de sjalotten een beetje afkoelen voordat je de schil verwijdert.
Plaats een koekenpan op een matig vuur met een klontje boter. Voeg de sjalotten en wortelen toe en laat ze zachtjes bakken tot ze een beetje kleur krijgen.
Als ze gaar zijn: de sjalotjes, wortelen en boter in de braadpan toevoegen en voorzichtig door elkaar mengen. Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
Verwijder het laurierblad en eventuele rozemarijn voor het opdienen.
Ik serveerden dit hertenstoofpot gerecht met puree van knolselderij en kleine aardappelen geroosterd in de schil met rozemarijn en knoflook. In plaats daarvan kun je ook zoete aardappelpuree erbij serveren of zelfs wat knapperig brood om de jus op te deppen.
Bekijk ook eens onze variant: Hertenstoofpot in pompoen. Een heerlijke en creatieve manier om te serveren! Wil je een klassiekere variant? bekijk dan hier ons Franse recept.
Geniet van de herfst,
Ruud Geerligs
Reken minimaal op zo’n 4 uur inclusief voorbereiding
Dit gerecht is voor 4 personen – uiteraard makkelijk aan te passen.
Jazeker, ook voor hertenstoofvlees ben je bij ons aan het juiste adres.