Wildzwijn filet met honing, zoete aardappelpuree en bosbessensaus

11 februari 2020
  • Een heerlijk Wildzwijn filet recept

Wildzwijn, is een gewaardeerd wildvlees. Het vlees zelf is donker en mager en past uitstekend bij andere seizoensgebonden producten, zoals jeneverbes, winterbessen en herfstgroenten. In dit recept serveert Ruud een malse wildzwijn filet met een zoete aardappelpuree en een rijke bosbessensaus.

Ingrediënten Wildzwijn

– 4 x wildzwijn filet, met een gewicht van ongeveer 150g per stuk
– 2 el honing
– 2 knoflookteentjes
– 1 el olijfolie

Ingrediënten Zoete aardappelpuree

– 500 g zoete aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
– klontje boter
– 80g geraspte Parmezaanse kaas
– zout en peper

Ingrediënten Bosbessensaus

– 150 g wilde bosbessen
– 1 gesnipperde ui
– 10 g boter
– 1 el bruine suiker
– 1 el witte wijnazijn

Bereiding

1. Oven voorverwarmen
De oven voorverwarmen tot 200°C

2. Zoete aardappelpuree
Om de zoete aardappelpuree te maken, kookt u de zoete aardappelen 10-12 minuten of tot ze gaar zijn. Pureer tot een gladde massa met de boter en breng op smaak met zout en peper. Warm houden.
– 500 g zoete aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
– klontje boter

3. Knoflook bakken
Bak de knoflook in olie in een koekenpan en plaats deze op een hoog vuur. Wanneer de knoflook begint te bruinen, haalt u deze uit de pan en laat de olie in de pan staan.
– 1 el olijfolie
– 2 knoflookteentjes

4. Wildzwijn filet bakken
Voeg de wildzwijn filet toe en bak deze gedurende 2 minuten aan elke kant. Haal de filet van het vuur en leg ze in een ovenschaal met een diepe bak en laat het vlees even rusten zodat tevens de sappen van het vlees worden opgevangen.
– 4 x wildzwijn filet, met een gewicht van ongeveer 150g per stuk

5. Instrijken met honing
Bestrijk vervolgens de wildzwijn filet met de honing. Zet de filet in de voorverwarmde oven voor 7 minuten, zodat het vlees aan de buitenkant gekarameliseerd is, maar in het midden nog steeds roze is. Haal de wildzwijn filet uit de oven en opnieuw laten rusten.
– 2 el honing

6. De bosbessensaus
Maak ondertussen de bosbessensaus door de boter en de ui op een matig vuur in een pan te koken. Kook het enkele minuten zodat het een zachte substantie wordt en voeg dan de suiker en de witte wijnazijn toe en kook het vervolgens nog een minuut. Voeg dan de helft van de bosbessen toe en laat het nog 2 minuten koken. Zet het vervolgens weg, maar houd het warm voor het opdienen.
– 1 gesnipperde ui
– 10 g boter
– 1 el bruine suiker
– 75g wilde bosbessen
– 1 el witte wijnazijn

7. Ontglazuur de vleessappen
Plaats ondertussen de koekenpan terug op een middelhoog vuur en ontglazuur de vleessappen die in de ovenschaal zijn opgevangen.

8. Maak de saus af
Giet alle vleessappen en de knoflook in de pan met de bosbessensaus, meng het geheel goed en giet het in en blender. Blitz het geheel en giet het geheel vervolgens door een fijne zeef voor een mooie, gladde saus. Breng het eventueel op smaak met peper en zout en houd het warm.

9. Parmezaanse kaas
Meng de zoete aardappelpuree met de parmezaanse kaas tot een gladde puree. Maak het op smaak met zout en het klaar is om te serveren.
– 80g geraspte Parmezaanse kaas
– zout

Serveer dit heerlijke gerecht
Om te serveren, schep een royale portie zoete aardappelpuree in het midden van elk bord, gevolgd door een paar lepels bosbessensaus. Snijd de wildzwijn filet in gelijke stukken en verdeel deze over de borden, verspreid over de resterende 75g wilde bosbessen.

Geniet!

Ruud Geerligs