Wijn en hertenbiefstuk

Wijn geserveerd met hertenbiefstuk is een uitstekend huwelijk, maar sommige wijnen passen beter bij elkaar dan andere, afhankelijk van hoe het hertenvlees wordt bereid. Deze bijpassende tips voor wijn en hertenvlees zal je helpen de perfecte combinatie en balans te vinden.

Op zoek naar advies over de beste wijnen om te combineren met hertenbiefstuk? Daarom wat tips om je in de juiste richting te leiden voor een lekkere wijn bij je hertenvlees gerecht.

Het water loopt mij in de mond terwijl ik dit schrijf: Ik denk aan een medium rare gebakken hertenbiefstuk met zijn rode sappen die zich vermengen met een volle, Cabernet Sauvignon in mijn mond. Het bereiken van een perfecte balans tussen wijn en mijn favoriete vlees, als een hertenbiefstuk, maakt het altijd bijzonder.

Voordat ik verder ga, weet dat de perfecte wijn altijd relatief is. Mijn voorkeur is niet bij voorbaat ook jouw ideale smaak. Ik koop het grootste deel van mijn voorraad bij de slijter (of mijn buurman). Ik geef zelden meer dan 10 euro per fles uit, maar bij speciale gelegenheden mag een goede fles wijn ook wel eens wat meer kosten. Ik geef de voorkeur aan tannine en fruitige rode wijnen. Ik beschouw mezelf als een gemiddelde wijndrinker en ik geloof dat je niet veel geld hoeft uit te geven om een goede wijnen te proeven.

Hier zijn mijn suggesties voor het combineren van wijn en hertenvlees:

Beste wijn opties voor bij een hertenbiefstuk
Hertenbiefstuk en mooie wijnen is een klassiek partnerschap. Als je een sappige, stevige hertenbiefstuk eet, combineer deze dan met een medium- tot volle wijn. Deze wijnen accentueren de donkere fruitsmaken die de roodheid van het vlees aanvullen. Welke je kiest, zal afhangen van je eigen smaak.

Mijn favoriete rode wijnen om bij een hertenbiefstuk te serveren zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Petit Verdot. Het ‘zware’ in deze wijnen zorgt voor een fluweelzacht mondgevoel terwijl de intense aroma’s van bramen, zwarte kersen, bessen en/of bosbessen een extra aanvulling vormen aan de smaak van hertenbiefstuk.

Als je houdt van droge wijnen, ga dan voor de Cabernet Sauvignon, Syrah of Petit Verdot. Als je op zoek bent naar iets zachter en zoeter, dan is Merlot een goede keuze.

Mijn overige favorieten zijn: Bogle Cabernet Sauvignon, 14 Hands Cabernet Sauvignon, Decoy Cabernet Sauvignon, Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon, 14 Hands Merlot, Langtry Tephra Ridge, Petite Sirah en Petit Verdot, Shannon Ridge Petite Sirah, Black Horse Zinfandel en Gregory Graham Zinfandel.

Gebruik dezelfde wijn
Vaak is de wijn die je aan tafel drinkt ook dezelfde die je in het gerecht of saus gebruikt hebt. Je serveert en kookt bijvoorbeeld niet met dezelfde wijn voor een donkere hertenstoofpot als voor een delicate braise.
Naast sirah en merlot, geniet ik ook van pinot noir. De hogere zuurgraad speelt goed samen met een rijke hertenbiefstuk.
Mijn favorieten zijn: Pinot Noir, Decoy Pinot Noir, Cotillion Pinot Noir, en Le Grand Noir Pinot Noir.