Wijnen voor lichte hertenvlees gerechten

Het mooie van Pinot Noir is dat het goed past bij heel veel gerechten. Het is licht genoeg om ook bij veel vis- en gevogelte gerechten te serveren, maar niet zo delicaat dat het niet past bij rood vlees. Als je gaat turven; is Pinot Noir van de vele wijnen een goede keuze.

In zeldzame gevallen gebruik ik voor hertenbiefstuk gerechten een Chardonnay – een droge witte wijn – om het smoorvocht op te bouwen, dat licht en delicaat moet zijn. Ik ben echter niet dol op Chardonnay bij gerechten op basis van tomaten en zuren.

Toch betekent dit niet dat witte wijn volledig verboden terrein zijn bij hertenvlees. Chardonnay en Sauvignon Blanco gaan goed met romige gerechten waarin het hertenvlees het podium deelt met andere ingrediënten. Recepten zoals hertenvlees stroganoff en herten-ricotta ravioli met bruineboter zullen goed combineren met de citroen- en appelsmaak van Chardonnay, terwijl mediterrane, Midden-Oosten- en Aziatische recepten heerlijk zijn met het meer hartige profiel van Sauvignon Blanc.

Mijn overige favorieten zijn: Chateau Ste. Michelle Chardonnay, Sterling Vineyards Oak Knoll Chardonnay, Bogle Chardonnay en Gregory Graham Sauvignon Blanc.

Wijnkeuzes hertenvlees met pasta en rode saus
Hertenvlees is heerlijk met pasta. Eenvoudig geserveerd met pasta, goede marinarasaus en bedekt met zoute Parmigiano-Reggiano kaas, heb je een heerlijk en klassiek diner; een die goed past bij dezelfde wijnen die je zou drinken met pasta en rundvlees. Medium-bodied wijnen werken hier goed, zoals iconische Chianti (Sangiovese).

Wijn bij een hertenburger
Als je zin hebt om wijn te drinken bij een hertenvlees hamburger, is dat een verrassende aanvulling, vooral als je graag je hamburgers medium, medium rare of rare gaat bereiden. Zoals eerder vermeld; Pinot Noir is een geweldige all-around wijn en is een mooie aanvulling op de hertenburgers. Merlot is ook een mooie keuze.

Mix van druiven
Het feit dat een wijn een mix kan zijn (gemaakt met verschillende druivensoorten) betekent niet dat hij niet zo lekker kan zijn als uit één druivensoort. Bijkomend voordeel is dat deze wijnen meestal aantrekkelijker zijn qua prijs en de smaak zal u niet tegenvallen. Sommige van mijn favoriete wijnen zijn blends; ik serveer ze met alles, van hertenbiefstuk tot hamburgers en met pasta.
Mijn favorieten zijn: Bogle Phantom, Bogle Essential Red Wine, 19 Crimes, Cupcake Red Velvet en 14 Hands Hot to Trot.

Resumé: wijnen met hertenbiefstuk
Als je een ervaren wijndrinker bent, heb je dit verhaal misschien wel vreselijk saai gevonden, waarvoor dan mijn excuses. Maar voor de minder ervaren wijndrinkers kan ik wel wat advies geven: Drink wat je lekker vindt, maar wees niet bang om iets nieuws te proberen. Het leven is te kort voor het drinken van alleen dessertwijn.

Naarmate je meer wijn ervaart, zal je smaak veranderen. Ook al vond je het in het verleden niet lekker, kom er dan op terug. Wat je vijf jaar geleden bitter vond, kan nu misschien een uw wijn worden. Ik kan me een tijd herinneren dat ik alleen maar witte wijn wilde drinken. Nu koop ik bijna nooit meer witte wijn.

Als je eenmaal in staat bent om je smaak te ontwikkelen, zal je leren om de balans en de combinatie van verschillende smaken te proeven en te waarderen als aanvulling op je maaltijd. Je leert het verschil tussen goede wijn en slechte wijn. Het is zo’n leuk proces.

Dus als je van lekker eten en koken houdt, is het tijd om wijn hieraan te laten bijdragen!

Proost,
Ruud Geerligs